Sai-Fai dan Cinta: Voices of a Distant Star

vlcsnap-35958.png

Mikako (berdiri) dan Noboru

Sai-Fai dan cinta? Berapa banyak karya sai-fai yang mempunyai cinta sebagai tema utama? Siri Stargate sudah tentunya terkeluar, lebih kepada ekspedisi militer dan saintifik sahaja. Star Trek pun tidak jauh berbeza.

Star Wars pula mengambil pertembungan baik lawan jahat sebagai tema teras, namun masih mempunyai cinta sebagai tema sampingan. Cinta terlarang Anakin SKywalker & Padme Amidala, ‘cinta tiga segi’ antara Luke Skywalker, Leia Organa & Hans Solo.

Setakat ini, hanya satu karya sai-fai yang mantap menyampaikan tema cinta dan perhubungan sebagai tema utama. Voices of a Distant Star karya Makoto Shinkai mengisahkan perhubungan jarak jauh antara Mikako dan Noburu. Mereka terpisah kerana Mikako ditugaskan menjadi jurupandu mecha Tentera Angkasa United Nations.

vlcsnap-33601.png

Dalam filem pendek, elemen-elemen fiksyen sains seperti hyperspace dan pengembaraan angkasa digunakan untuk menegaskan bagaimana terpisahnya Mikako dan Noboru. Hanya emel melalui telefon bimbit menjadi penghubung antara mereka berdua.

Sungguhpun begitu, wacana sains tidak dikesampingkan. Filem ini memaparkan bagaimana faktor jarak di angkasa lepas akan mempengaruhi telekomunikasi. Evolusi manusia turut dibincangkan dalam filem ini dalam konteks bagaimana serangan daripada makhluk asing memacu evolusi manusia. Semacam ada tempias Ender’s Game karya Orson Scott Card juga.

Dalam masa tayangan 24 minit sahaja, Makoto Shinkai berjaya menyampaikan cerita yang menarik dan wacana yang bermakna. Beliau dianugerahkan The Highest Award (Public Offering Category) di Tokyo International Animation Fair 2002. Lebih mengagumkan lagi, keseluruhan proses penciptaan filem ini dibuat sendiri oleh Makoto Shinkai menggunakan komputer Macintosh beliau sahaja! Lakonan suara pula disumbangkan oleh beliau sendiri dan tunangnya (kini isterinya) manakala rakannya Tenmon menyumbangkan muzik.

Tabik spring!

Advertisements

5 Respons to “Sai-Fai dan Cinta: Voices of a Distant Star”

 1. Faizul bin Kamaruddin Says:

  Kebetulan, karya fantasi yang sudah saya hasilkan ini juga ada konflik cinta tiga segi.

 2. xara Says:

  Hendak seribu daya ya.. 🙂 Guna sebuah komputer pun boleh memberi hasil yang hebat.

 3. Firdaus Says:

  Malu rasanya dengan Tuan Makoto, satu novel pun saya belum siap lagi! 😀

 4. Saifuddin Says:

  Sdr. Firdaus,

  Jika bercinta guna ilmu Hembusan Sapu Angin atau ilmu Kasyaf bolehkah masuk dalam karya sai-fi? :))

 5. Kitar Semula Artikel at Studio Inspirasi Says:

  […] saya juga telah menonton anime Fafner: Right of Left dan saya fikir akan nukilkan dalam kerangka Sai-Fai dan Cinta seperti Voices of a Distant Star. Kebetulan pula ada yang bertanya tentang elemen cinta dalam […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: